Zelf sushi maken

Ik ben een super grote sushi liefhebber! Je kan mij er echt op elk moment van de dag blij mee maken en daarom eet ik het minstens één keer per maand. Omdat sushi eten buiten de deur best prijzig is, maak ik het regelmatig zelf. In deze post laat ik je aan de hand van Snapchats zien hoe je makkelijk zelf sushi maakt!
sushi 10Voor vier personen heb je het volgende nodig:
– 750 gram sushirijst
– 3 pakjes nori (zeewier) bladen, dus in totaal 15 vellen
– Japanse rice vinegar
– Groot vergiet
– Sushi rolmatje
– Snijplank
– Ingrediënten voor in de sushi. Ik gebruik meestal twee avocado’s, 1 komkommer, tonijnsalade, 2 vegetarische schnitzels en 1 moot zalm zonder huid. Niet-vegetariërs kunnen natuurlijk altijd gewone schnitzel gebruiken.
Sushi 1Stap 1: De rijst moet 10 minuten koken en 5 minuten afkoelen, daarom is het handig om hiermee te beginnen. Je kunt alles in één grote pan doen of de rijst verdelen over twee pannen. Meestal verdeel ik de rijst over twee pannen, omdat het water dan sneller kookt. Het is per sushirijst verschillend hoeveel water toegevoegd moet worden. Dit staat altijd achterop het pak. Wel is het verstandig om altijd iets meer water toe te voegen als aangegeven staat, omdat rijst best snel aanbrand. Ook is het verstandig om af en toe in de rijst te roeren tijdens het koken. Zo voorkom je dat de rijst vastplakt aan de bodem.sushi 2Stap 2: Tijdens het koken van de rijst kun je de ingrediënten vast klaarleggen. De komkommer, avocado en de zalm snijd je in langwerpige reepjes, zie de komkommer hier boven. De (vegetarische) schnitzel bak je tevoren krokant in de pan en snijd je daarna ook in langwerpige reepjes.sushi 3 Stap 3: Na tien minuten koken kan de rijst afgegoten worden in een vergiet. Hierin koelt de rijst ook sneller af.sushi 4Stap 4: Na ongeveer vijf minuten kan de rijst in een grote kom of schaal. Vervolgens voeg je hier een scheutje rice vinegar toe. Hoeveel je hiervan toevoegt is geheel naar eigen voorkeur. Hoe meer je toevoegt, hoe sterker de rijst van smaak zal zijn. Meestal voeg ik één eetlepel toe.
sushi 5Zorg dat alles binnen hand bereik ligt op tafel. Ik leg altijd een snijplank onder het sushi rolmatje, zodat de tafel schoon blijft. Ook is het belangrijke om een kom water bij de hand te hebben. Hiermee zorg je er voor dat de sushirol goed blijft zitten.sushi 6Stap 5: Leg eerst het noriblad zo op het rolmatje dat de horizontale lijnen die je ziet op het blad in een lijn lopen met het rolmatje. Dit is moeilijk te zien op de foto hierboven, maar wanneer je het blad bekijkt zie je dat het één gladde en één niet-gladde kant heeft. De niet-gladde kant, waar je ook de lijnen op ziet lopen, moet dus gelijk lopen met het rolmatje.

Stap 6: Gebruik je je handen of de bolle kant van een lepel om de rijst dun te verdelen over het noriblad. Maak zo nu en dan je handen nat in de kom water, zodat de rijst niet aan je handen plakt. Zorg dat de boven- en onderkant van het blad niet bedekt wordt met rijst. Dit gedeelte heb je straks nodig om de rol dicht te plakken. Wanneer het blad bedekt is met een dun laagje rijst, leg je aan de onderkant de ingrediënten naar eigen voorkeur in een horizontale lijn op het blad. Met een mes snijd je eventueel te lange stukken komkommer af.
sushi 7Stap 7: Bij het rollen is het belangrijk dat je de sushirol zo strak mogelijk rolt, denk hierbij aan het oprollen van een poster. Het bovenste uiteinde van het blad – waar geen rijst zit – maak je voorzichtig nat met water uit de kom. Daarna rol je het blad helemaal in het rolmatje. Druk deze voorzichtig aan zodat het een stevige rol wordt.
sushi 9 Stap 8: Herhaal dit met alle vijftien norivellen en wissel af met ingrediënten naar keuze. Ik gebruik vaak de volgende combinaties:
– Komkommer met avocado
– Komkommer met tonijnsalade
– Komkommer met zalm
– Avocado met tonijnsalade
– Avocado met zalm
– Avocado met vegetarische schnitzel
sushi 8Stap 9: Wanneer alle norivellen gerold zijn, snijd je de grote rollen in kleine (maki) sushirolletjes. Nu hoef je ze alleen nog maar op een bordje te leggen, de sojasaus erbij te serveren en je kunt genieten van jouw zelfgemaakte Maki sushi!

Is het voor jou nog steeds niet helemaal duidelijk hoe je sushi maakt? Bekijk dan dit handige filmpje van de AllerHande!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *